For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Tanácsok macskavásárláshoz

Beleszerettél egy cicába a Macskavároson?

 

Abban viszont már nem vagy biztos, hogy mire kell figyelned, és milyen papírokat kell kapnod a megvásárlásakor?

 

Segítünk néhány tanáccsal, hogy ne csak boldog, hanem magabiztos is legyél akkor, amikor hazaviszed új kiskedvencedet, és örömödet utólag se árnyékolja be semmi.

Kapcsolatfelvétel

 

Ha megpillantottad álmaid cicáját Macskavároson, vedd fel a kapcsolatot a tenyésztőjével, és nyugodtan tedd fel neki a kérdéseidet akár a fajtát, akár a konkrét macskát illetően.

Hosszútávú elköteleződésre készülsz akkor, amikor egy cicát választasz új családtagodnak, ezért érthető, ha sok kérdés merül fel benned. Az elhivatott tenyésztőnek nem fáradság a tenyésztett fajtától, vagy a gazdikereső macskájáról beszélni.

Ne lepődj meg, ha a tenyésztő is érdeklődik irántad, valószínűleg szeretne megbizonyosodni arról, hogy a cicája felelős gazdihoz és megfelelő körülmények közé kerül.

Ha a tenyésztővel való beszélgetés megerősített abban, hogy megtaláltad a hozzád illő cicát, egyeztessétek a tenyésztővel az átvétel részleteit.

Ha van rá mód, kérd el előre a tenyésztőtől az aláírandó adásvételi szerződést. Néhány tenyésztő hosszú évek tapasztalata alapján több oldalas szerződést dolgozott ki, ezért jobb, ha a szerződés szövegével nem a macska átvételekor találkozol először, hanem már előtte alaposan átolvasod, és átgondolod, hogy tudod-e teljesíteni az abban foglaltakat.

A macska átvétele

 

Lehetőség szerint személyesen a tenyésztőnél vedd át a kiválasztott cicát, ahol megtekintheted a tenyésztés körülményeit, illetve a kennel egyéb macskáit, esetleg a kiválasztott cicád alomtársait (ha még nem találtak gazdira).

Javasoljuk, hogy mentsd le a hirdetést, és segítségével győződj meg róla, hogy az átadandó cica azonos-e a hirdetésben szereplővel (törzskönyvben szereplő név, szín, nem, egyedi vonások). Némi eltérés természetesen előfordulhat a macska bundájának színében a hirdetési képhez képest, amit valószínűleg a fényképezéskor fennálló, eltérő fényviszonyok, illetve a hirdetést megjelenítő kijelző színei (pl. mobiltelefon) okozhatnak.

Csak szemmel láthatóan is egészséges, megfelelő körülmények között tartott cicát vásárolj!

Az egészséges macska szőrzete ápolt, fényes, szemei, orra és fülei tiszták, végbélnyílása szintén tiszta, azon nincs nyoma bélsárnak. Légzése csendes, nem zihál, nem köhög, nem prüszköl. Természetesen az egészséges macskának nincsenek fájdalmai, nem sántít, sérülésnek és vérnek nincs nyoma rajta. Hogy megbizonyosodj arról, hogy a cica nem csak laikus szemmel, hanem valóban egészséges, javasoljuk, hogy az átvételt követő 2-3 napban vidd állatorvoshoz.

Ami a tartási körülményeket illeti, azt kell tapasztalnod, hogy macska élettere tiszta, kellemetlen szagoktól mentes, kellő méretű és megfelelő hőmérsékletű (sem túl hideg, sem túl meleg). Alvóhelyét, edényeit, játékait, illemhelyét a tenyésztőnek tisztán kell tartania.

Az adásvételről írjatok szerződést, így a későbbi félreértések elkerülhetőek lesznek. A szerződést csak akkor írd alá, ha annak tartalmát elolvastad, értelmezted, az abban foglaltakat elfogadod és teljesíteni is tudod.

 

Ellenőrizd, hogy a megkaptad-e a törzskönyvet (Pedigree). A törzskönyv a tenyésztő egyesülete által kiállított pecsétes, aláírt dokumentum, amely igazolja, hogy a macska fajtatiszta és a tenyésztő a tulajdonosa.

Soha, semmilyen indokkal ne vásárolj macskát törzskönyv nélkül!

Jó, ha tudod, hogy a törzskönyv kiváltása pár ezer forint, amely csekély összeg ahhoz képest, amit a tenyésztő már a cicára költött, tehát a törzskönyv ára elenyésző része a macska árának. Amennyiben az átvételkor még nem rendelkezik törzskönyvvel a cica, úgy is megegyezhettek a tenyésztővel, hogy a törzskönyvet utólag juttatja el részedre (pl. postai úton).

Ha a törzskönyv már rendelkezésre áll, ellenőrizd, hogy a macska betöltötte-e 12 hetes kort. 

12 hetesnél fiatalabb macskakölyköt ne vásárolj!

A macska egészsége és szocializációja szempontjából fontos, hogy korábban ne kerüljön elválasztásra anyjától és alomtestvéreitől. Sőt, bizonyos fajták esetében megszokott, hogy a tenyésztő csak 14 vagy 16 hetesen adja el a kölyköket. Ebben a kérdésben hagyatkozz a tenyésztőre.

Ellenőrizd, hogy megkaptad-e a Kisállat Egészségügyi Kiskönyvet, és abban a kötelező oltások, illetve a tenyésztő által a hirdetésben feltüntetett oltások szerepelnek-e, továbbá, hogy a cica féregtelenítése megtörtént-e. Ha a törzskönyvet utólag küldi el részedre a tenyésztő, a cica korát az egészségügyi könyvben is ellenőrizheted.

Amennyiben a macskát mikrochippel hirdették, a chipszámát a petvetdata.hu oldalon ellenőrizheted. A mikrochip a macskák egyedi azonosítását szolgálja, azonban a jelenlegi jogi szabályozás szerint nem kötelező a macskákat mikrochippel ellátni.

Az átadott vételárról (foglalóról, előlegről) kérj számlát a tenyésztőtől. Az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján a tenyésztő elsődlegesen számla kiállítására köteles, bizonyos esetekben azonban, ha vásárlóként nem kéred a számla kibocsátását, a tenyésztő mentesül a számlaadási kötelezettség alól. Ebben az esetben nyugtát kell kapnod. A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályait a NAV 18. számú információs füzetében találod. (Kattints a linkre, majd a NAV oldalán az Általános Forgalmi Adó fülre, és keresd a 18-as füzetet.)

Végül ellenőrizd, hogy megkaptál-e minden más, a hirdetésben szereplő dokumentumot (pl. Állatútlevél).

Az aláírt adásvételi szerződés egy példányát, a törzskönyvet és a Kisállat Egészségügyi Kiskönyvet semmiképp se felejtsd el elkérni!

Reméljük, tanácsainkkal zökkenőmentes lesz a vásárlás, és sok örömöd leled majd új kiskedvencedben! Szívesen fogadjuk, ha tapasztalataidat megosztod velünk!

Ha viszont olyan körülményt észlelsz, amely elbizonytalanít a macskavásárlást illetően, azt tanácsoljuk, hogy inkább ne vásárolj, és jelezd nekünk a problémát. Súlyosabb esetben fordulj a hatóságokhoz, állatvédő szervezetekhez.

Top