For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.

Oltási és féreghajtási rend

Miért van szükség a macskák oltására és féreghajtására?

 

A macskák egészsége szempontjából az oltások és a féreghajtások rendkívül fontosak, súlyos, sok esetben végzetes betegségektől, és nem utolsó sorban rengeteg szenvedéstől óvják meg őket a kellő időben beadott védőoltások, illetve elvégzett féreghajtások. 

A kölyökmacska alapimmunizálásáról születését követően az anyja előtejében (kolosztrum) lévő antitestek gondoskodnak, azonban körülbelül 15-16 hetes korukra ezt a természetes védettséget elveszítik. A vakcinázást viszont már jóval fiatalabb korábban meg kell kezdeni, hogy a kölyökmacska saját immunrendszere időben kialakulhasson.

A védőoltásokkal elölt vagy gyengített kórokozókat juttatnak a macska szervezetébe, ezek a pedig anélkül váltják ki a szervezet immunválaszát (antitestek termelődésével), hogy megbetegedést okoznának. Ha a macska a jövőben olyan vírussal vagy baktériummal találkozik, amely ellen védőoltást kapott, immunrendszere „emlékezni fog” rá, gyorsan ellenanyagok termelésébe kezd, és aktiválja a megfelelő immunsejteket, hogy pusztítsák el a kórokozókat.

A cicákra sajnos nem csak a vírusok és baktériumok veszélyesek, hanem a különböző külső és belső paraziták is. A különböző szerveikben (pl. bélrendszer, tüdő, szív) megtelepedő férgek legyőzése gyógyszeres kezeléssel történik, amely hatására a férgek rövid időn belül a bélsárral kiürülnek. A bőrükön és bőrükben élősködő paraziták (pl. bolha, atka, kullancs) elleni küzdelem szintén nagyon fontos, ebben számos készítmény (sampon, por, spray) és eszköz (pl. bolhanyakörv) van a segítségünkre, ha már beazonosítottuk a problémát okozó élősködőt.

A macskák számára beadandó védőoltásokat, illetve elvégzendő féregoltásokat jogszabályok nem teszik kötelezővé, kivéve a veszettség elleni oltást és a galandféreg elleni kezelést az Európai Unió más országaiba való beutazás esetén.

A kötelező oltások és féreghajtások tehát nem jogi, hanem orvosi szempontból kötelezőek, pontosabban erősen javasoltak. Ezek a legveszélyesebb kórokozók elleni védőoltások és féregtelenítő kezelések, amelyek alkalmazása minden macska számára indokolt.

A lakásban tartott és kijárós macskák oltási programja némiképp eltér egymástól, hiszen a más macskával nem érintkező cicákat elegendő azon macskabetegségek ellen oltani, amelyek kórokozóját  a macska környezetében élő más állat vagy ember is behurcolhatja a lakásba. A kijárós macskákat emellett a marakodás útján terjedő macskabetegségek ellen is oltani kell.

A macska életmódjához igazodó, egyedi oltási és féreghajtási rendjét minden esetben az orvos határozza meg. Az alábbiakban egy általános oltási és féreghajtási ütemezést ismertetünk, amelyektől kisebb eltérés lehetséges, például, ha a cica betegsége miatt egy oltást csak később lehet neki beadni.

A macskák oltási és féreghajtási rendje

Lakásban tartott cicáknál

2 hetes korban: féreghajtás

4 hetes korban: féreghajtás

6 hetes korban: féreghajtás

8-9 hetes korban: kis kombinált oltás (fertőző orr- és légcsőgyulladás, fertőző gyomor-és bélgyulladás, calicivírus okozta nátha, chlamidiosis elleni védőoltás egyben)

11-12 hetes korban: ismételt kis kombinált oltás

Kijárós cicáknál:

2 hetes korban: féreghajtás

4 hetes korban: féreghajtás

6 hetes korban: féreghajtás

8-9 hetes korban: nagy kombinált oltás (fertőző orr- és légcsőgyulladás, fertőző gyomor-és bélgyulladás, calicivírus okozta nátha, chlamidiosis, macskaleucosis elleni védőoltás egyben)

11-12 hetes korban: ismételt nagy kombinált oltás

13-14 hetes korban: veszettség elleni oltás (külföldre utazáshoz is szükséges)

 

Egyéb oltás:

A Microsporiasis elleni védőoltás a bőrgombásodásra hajlamos, illetve az ilyen tüneteket mutató macskáknál javasolt.

Oltások, féreghajtások ismétlése:

Évente szükséges ismételni a kis- és nagy kombinált oltást, illetve a veszettség elleni vakcinázást.

A macska féregtelenítését az elválasztásig 2 hetente, azt követően negyedévente javasolt ismételni.

Top